Resepi ni bukannya asal dari aku. tapi aku share dari blog masak-masak yang aku paling suka. Blog Azlita Masam Manis.
Rujukan : Iza Akma Azlita Masam Manis
300 gm daging kisar atau udang segar ~ ita guna daging batang pinang dan hiris nipis
1/2 cawan udang kering ~ disangai dan kisar halus
5 sudu makan cili kisar ~ boleh tambah jika suka pedas
2 sudu makan rempah kari
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 kiub pati daging
250 gm keledek oren ~ direbus dan di lenyek
1/2 air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
1/2 buku gula Melaka ~ ita tambah
air secukupnya
minyak untuk menumis
2 batang serai ~ dititik
8 kuntum bunga lawang
Bahan Kisar
3 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inc halia
3/4 inc lengkuas
1 biji buah keras
Sedikit air
- Mula-mula kita rebus keledek hingga empuk. Kemudian keledek itu dilenyek ~ ketepikan
- Panaskan minyak dalam periuk
- Masukkan bunga lawang dan serai yang dititik.
- Apabila naik harum masukkan bahan kisar dan tumis
- Masukkan cili kisar dan terus menumis hingga garing dan berbau harum
- Kemudian masukkan udang kering yang telah dikisar halus dan tumis semula hingga sebati.
- Masukkan daging, kacau sebentar hingga daging hampir empuk ~ tambah air jika kuah terlalu kering.
- Selepas itu masukkan rempah kari dan serbuk ketumbar kacau rata.
- Masukkan air secukupnya ~ kuantiti air bergantung kepada kepekatan kuah
- Bila kuah dah mendidih masukkan kiub daging dan biarkan mendidih semula.
- Akhir sekali masukkan keledek yang telah dilenyek, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
- Didihkan semula kuah seningga kuah sedikit pekat
- Setelah serasi rasanya boleh lah dihidangkan.
Mee rebus kebiasannya di makan bersama
- Mee kuning ~ yang dicelur
- Taugeh ~ juga dicelur
- Tauhu digoreng dan dipotong dadu
- Telur rebus
- Limau kasturi
- Daun sup dan daun bawang yang dihiris halus
- Cili merah dan cili hijau yang dihiris halus
- Bawang goreng
- Dan tepung goreng rangup
0 comments :
Post a Comment