(nak ganti dengan udang, sotong atau ikan pun boleh..daging tak pernah dengar lagi..)
*portion ini untuk 5 orang
Bahan-bahan
5 ketul ayam (ikut suka nak besar mana)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 cm halia
sejemput/segenggam ikan bilis (nak letak kuib pun boleh)
1 mangkuk santan cair
1 mangkuk santan pekat
gula dan garam secukupnya
asam keping
minyak untuk menumis...
Cara-caranya
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit dan halia dalam lesung sehingga lumat.. bunyi lesung baru ekstrem anak dara nak memasak.
2. Panaskan minyak di dalam kuali.
3. Masukkan bahan kisar tadi dan tumis sampai naik bau..
4. Kemudian masukan ayam dan kacau supaya rempah tu masuk dalam ayam..jangan lama-lama.agak-agak jer..
5. Masukkan santan cair..tunggu sampai ayam dah empuk masukkan santan pekat..
6. Renehkan dengan api perlahan, jangan sampai pecah minyak.
7. Masukkan asam keping dan perasakan dengan gula dan garam..
8. Lepas dah puas hati dengan rasa dia tu. tutup la api.. Siap!
0 comments :
Post a Comment